Män är inte ett dugg snälla

Fan vad trött jag blir på er män (och kvinnor också för den delen, som försvarar män med näbbar och klor pga okunskap men ändå!!) som hela tiden flikar in i varje diskussion om mäns förryck av kvinnor genom att poängtera er egen oskuld med ”inte alla män”. Det är som ett jävla mantra ni spyr ur er. Varenda en av er tar illa upp av det som diskuteras istället för att försöka förstå grunderna i vad som diskuteras. Jag tror att ni män som tar illa upp av feministiska debatter (med exempel på hur kvinnohat kan se ut) gör det av den enkla anledningen att ni känner er träffade. Ni känner igen er i att någon gång har dragit ett blondinskämt/tafsat på någon tjej på krogen/skämtat om att kvinnans plats är i köket/använt er position som den i familjen som tjänar mest när hushållsarbetet kommer på tal och använt det som en ursäkt till att inte hjälpa till hemma/skojat om kärringstopp/nedvärderat kvinnors idéer och tankar/nedvärderat en kvinnas utseende/pratat illa om en kvinna/ej tagit ut föräldraledighet osv. Det vardagliga tugget som vi alla känner till så väl men som så få uppenbarligen förstår är kvinnoförtryck som grundar sig i kvinnohat. Ni blir så förolämpade (för inte visste ni att detta var ett sätt att upprätthålla kvinnoförtrycket, nej det är ju bara så det råkar se ut och ingen har ju informerat er om att ett blondinskämt faktiskt grundar sig i kvinnohat så inte ska väl ni behöva stå till svars för att bedriva något förtryck) att ni viftar ifrån er alla anklagelser och skriker för full hals att ni absolut inte ska klumpas ihop med de elaka männen som faktiskt bedriver ”riktigt” kvinnohat. Typ våldtäktsmännen. Snälla nån.

Men ni då, ni ”snälla” män i alla kommentarsfält/debatter/diskussioner som avsäger er all typ av sådant beteende… till vilken nytta? Vinna poäng i hur fantastiska ni är som inte är med och upprätthåller kvinnoförtrycket? Som aldrig har våldtagit eller skrikit hora efter en kvinna? Ni mallar er vidare i diskussionen och tror ni ska få någon jävla medalj för era fantastiska ”ansträngningar”. Ni vill att man ska uppmärksamma er i alla diskussioner som belyser mäns förtryck av kvinnor genom att inte dra alla män över samma kam. Men vet ni vad, ni ”schyssta” män som aldrig har våldtagit eller skrikit hora, jag tycker inte ni är ett dugg snälla. Det är inte i debatter som rör kvinnoförtryck som ni ska lägga ert krut på. Det är inte feminister ni ska skriva långa kommentarer till. Det är inte feminister ni ska förklara och berätta för. Det är andra män. Lägg er tid och energi på dem, som ni så gärna vill positionera er emot och kallar ”riktiga” kvinnohatare. De är för övrigt inte är särskilt svåra att få tag på om man säger så. Kvinnohatare finns i vartenda kommentarsfält, i alla ”skämtgrupper” på sociala medier, de finns i drivor på Flashback, i varenda seriöst tidnings kommentarsfält, i alla kompisgäng, i kön i mataffärer, på alla arbetsplatser. De har till och med egna sidor på Facebook. Och trots att ni ser och läser det varje dag så är det feminister ni läxar upp, när ni väl får för er att öppna munnen. Ni behöver inte berätta, tillrättavisa och hjälpa oss. Ni ”snälla” män behöver lägga ert krut på att läxa upp era polare, kollegor, okända snubbar på krogen, random man i kommentarsfält osv. Men vet ni? Anledningen till att ni håller käften när kvinnohatet till och med är rakt framför ögonen på er är för att ni inte är särskilt intresserade av att få stopp på mäns förryck av kvinnor, egentligen. Nej, jag tycker tvärt om att ni verkar rätt nöjda med det. Att det finns andra män som är värre än er, så att ni istället kan sola er i glansen av att aldrig ha våldtagit är så jävla patetiskt. Men som om inte det vore nog, så är det faktiskt så att ni ”snälla” män kan använda andra mäns våld mot kvinnor för att rättfärdiga er egen maktposition. Alla män tjänar på att det finns män som behandlar kvinnor illa, för det får er egen skit att framstå som helt okej och rimlig jämförelsevis. En kvinna vars man skämtar lite sexistiskt ibland är ju way better än en man som slår en kvinna. Och så positionerar ni er mot varandra för att själva verka bättre, när båda egentligen använder sig av samma härskarteknik. Summan blir oavsett slag eller skämt att makten hålls hos mannen och kvinnan hamnar i underläge, som han sedan kan utnyttja till sin egen fördel i hemmet och på jobbet, i sociala sammanhang och i politiska sammanhang för att inte tala om i det ekonomiska sammanhanget.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *