Sverige upprätthåller förtrycket av kvinnor

För knappt ett år sedan föddes min lilla Olle på Varbergs förlossningssjukhus. Jag hade tur det dygnet att det fanns plats i Vänersborg (NÄL, närmast mig), i Göteborg (Östra + Mölndal) samt i Varberg. Jag kunde välja den morgonen som jag ville och valde tillslut Varberg. Hela graviditeten var jag orolig över förlossningsplatserna, huruvida det skulle finnas en plats för mig när det väl var dags att föda. När sommaren började kunde jag läsa på varenda nyhetssajt om förlossningsavdelningar som fick stänga delar av avdelningarna pga brist på personal och i samma artiklar rapporterades det om att det är många barn som kommer födas under sommaren och att det kommer bli tajt med plats. Det kommer bli svårt att få förlossningsvården att räcka till alla stod det. Jag hade svårt att sova, kände mig stressad och orolig över att inte få den vård jag förtjänade i samband med min förlossning. Som tur var löste det sig bra. Alla sjukhus hade plats och jag kunde som sagt välja var jag ville föda. I morse när jag tittade i mitt flöda på instagram såg jag den här post-it-lappen på flera konton.

Den natten (natten till igår alltså!!!) skickades tre par utanför Stockholms län mitt i AKTIVT VÄRKARBETE. Alltså kan ni ens ta in vad det är jag skriver? Har nämligen svårt för det själv. Tre par som inte hade den möjligheten jag hade när mina värkar med Olle i magen startade. Dessa tre par kunde för det första inte få välja var de ville föda barn, men ännu värre inte ens garanteras en plats på förlossningen i sitt län. Kan ni förstå den paniken de kvinnorna kände? Kan någon förklara för mig varför VÅRD SOM RÖR KVINNOR OCH BARN prioriteras så lågt att de tillslut försvinner? Jag kan förklara det. Jag vet svaret på det här. Jag har tjatat om det så många gånger i olika vinklar att det börjar bli irriterande att skriva det men here we go again: kvinnohat. Detta är rent och skärt kvinnohat. Om kvinnor var viktiga hade situationer som förlossningar (den mesta utsatta positionen en kvinna kan vara i) högprioriterats. Kvinnor hade inte behövt känna oro eller stress över om det kommer finnas en plats för dem när värkarbetet sätter igång. Men så lever vi ju i en verklighet som ser ut på ett helt annat sätt, kvinnor får (över)leva med att vara struntvaror. Ointressanta, som inte får kosta samhället något, som inte får vara till besvär eller kräva rättigheter. Bara vara tacksamma över att de får vara med och föda fram nya skattebetalare till samhället. Det är tydligen den bilden vi vill ha av kvinnor. Kvinnor är inte värdefulla i sig själva (och om man ska läsa den här lappen mellan raderna så kan vi ju även konstatera att barn är inte heller särskilt värdefulla med tanke på att båda kvinnan och barnet kan DÖ i samband med en förlossning men strunt i det, inte ska vi prata så negativt om något så fantastiskt. Eller?). Det känns inte värt att ge henne en säng, bedövning, utbildad personal och stöttning i samband med att barnet ska födas. Varför? Jo för att det är män som har makten i vårt samhälle och män besväras inte över sånt. Det är ju inte dem som ska föda barnet, ha värkar samt riskera sitt eget liv. Därför skiter män i att frågor som rör kvinnor och vård för kvinnor bortprioriteras. Så fruktansvärt att Sverige kan komma undan med att vara ett land för alla. Ett land som är jämställt. Ett land som vill kvinnor väl. Detta är ett bevis på att Sverige är inte bättre än något annat land i världen. Sverige har inte klarat av det mest fundamentala steget mot ett jämställt samhälle, att ge kvinnor vård i samband med förlossning. Så jävla dumt att politiker vill tuta i oss något annat. Tack och lov visar nätter som dessa den riktiga verkligheten, den som politikerna så gärna vill sopa under mattan till förmån för sina egna specialintressen. intressen som rör män och hur män kan få ännu mer pengar och makt och förmåner.
Till alla er män som inte tycker att mord, våldtäkt och våld mot kvinnor är nog tydliga tecken på att män hatar kvinnor. Förklara den här fruktansvärda natten med något annat än kvinnohat.

2 kommentarer

 1. Män lever kortare tid än kvinnor
  7 av 10 som tar livet av sig är män
  Närmare 100% av de som dör på arbetet är män
  – Därför är jag INTE feminist

  1. josefinoberg

   Jag förstår inte, vad har dessa fakta som argument för att inte vara feminist? Menar du att det är kvinnors fel att män lever kortare? Är det pga kvinnor som 7 av 10 självmord begås av män? Är det kvinnor som mördar männen på arbetet? OM det skulle vara så, förstår jag kanske varför du skulle välja att inte vara feminist. Men eftersom det inte är så, förstår jag inte alls varför du inte kallar dig feminist.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *