Gubbar, lägg ner er mansplaining

Den här insändaren kommer från Kommunal. Tänk att det finns män där ute som tror att de gör oss kvinnor en tjänst genom att berätta vad vi ska göra med våra liv samt hur vi ska leva dem. Pär Hägglund, det finns inget som är så jävla patetiskt som när en man ska berätta för tusentals kvinnor att de har valt fel jobb och att de måste byta för att få ett bättre liv. Precis som att kvinnor inte är kapabla till någonting utan du Pär är räddaren som kommer och leder oss genom det mörker vi famlar i.

Jag tycker Pär med resten av sina kollegor inom det manliga könet ska tänka på tre saker innan de någonsin kommer med tips igen:

  • Som kvinna i ett patriarkat går det inte att göra rätt. Oavsett vilket yrke kvinnan väljer så är det fel, det är nämligen så patriarkatet är uppbyggt. Om du tror att en kvinna i ett typisk mansdominerad yrke har det bättre så är du ute och cyklar. För det första har hon inte samma lön som sina manliga kollegor trots att de gör samma jobb pga hon är kvinna och kvinnor värderas lägre. För det andra så får en kvinna i en manlig bransch utså betydligt mer sexistiska kommentarer/skämt än på någon annan plats. Inte en särskilt trivsam arbetsmiljö för att utrycka mig snällt.
  • Om nu alla dessa kvinnor skulle följa din uppmaning – vilka ska då ta hand om alla barngrupper på förskolan? Vilka ska utbilda elever i skolan? Vilka ska bedriva fritidsverksamheten efter skolan? Vilka ska ta hand om de med funktionsnedsättning? Vilka ska jobba på sjukhus och ta hand om de sjuka eller de som behöver vård? Vilka ska ta hand om våra äldre på äldreboenden? Vilka ska jobba i hemtjänsten?
    Eftersom det är för låg status på dessa yrken för att män ska ta dem så undrar jag uppriktigt sagt vilka det är som ska fylla dessa platser? Ska du Pär göra det? Nog för att män har en tendens att överskatta sig själva, men det här tar ju i så fall priset.
  • Innan du hoppar på kvinnor och deras val så borde du istället ägna dina rader i framtida insändare åt ATT LÖNERNA ÄR SÅ ORIMLIGT JÄVLA LÅGA istället för att kvinnorna har valt fel yrke. Se till att få lönerna höjda istället för att få kvinnorna sänkta.

Pär tycker att kvinnor ska dubbelbestraffas. De ska först straffas efter att ha valt* yrket med lägst status och därmed en lön som det knappt går att leva på (bara det är ju höjden av förnedring). Sedan ska samma kvinnor bli påhoppade och skammas av män för att de har valt ”fel yrke” utifrån en mans perspektiv.
Om män som Pär så gärna vill göra kvinnor en tjänst: sluta smutskasta kvinnor, kvinnliga yrken och kvinnliga intressen. Se istället till att lägga ert krut på de yrken som domineras av kvinnor att anses viktiga och därmed betalar ut lön efter samma värdering.

*Vill bara förtydliga att man väljer inte fritt i ett system där valfrihet inte finns. Det är ju liksom ingen slump att kvinnor jobbar på samma ställen som andra kvinnor och vice versa för män. Kvinnor dras till kvinnor och män till män pga män vill ha det så. Män har utformat samhället efter att könen ska vara uppdelade där kvinnorna är nedvärderade och männen högprioriterade. Kvinnor uppfostras till att bli mer omhändertagande, ha mer överseende och vara mer empatiska än vad män blir. Alltså hamnar kvinnorna i yrken där dessa egenskaper är viktiga = omsorg. Att dessa yrken sedan värderas lägre än yrken som män dominerar är ju för att kvinnor värderas lägre och därmed också deras arbete.  De som inte förstår den kopplingen har tyvärr en rätt svag analysförmåga. Fast det är ju också något som är ett resultat av det patriarkat vi lever i: diskrimineringen av kvinnor är så normaliserat att vi inte ens förstår att vi begränsas. Patriarkatet får kvinnor och män att tror de väljer yrke/intresse av egen vilja, helt opåverkat av samhällets normer och strukturer.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *