Beröm ger barn utseendefixering och självförakt

Lite respons från mitt inlägg igår om att sluta värdera barn med komplimanger som ”vad duktig du är” och ”vad fint”, och istället bekräfta och visa intresse på något annat sätt. Tänk att det ligger så djupt rotat i oss att vi upplever oss själva taskiga som inte kommenterar någons nya frisyr, t.o.m barnen behöver kastas in i hetsen om att ens yttre är det viktigaste vi har att komma med. Jag tycker inte alls att barn behöver höra att de är fina och duktiga, de behöver uppmärksammas och hyllas som personer, inte för sitt yttre. Ja, vi har berömt våra barn i alla tider och alla har väl ”blivit normala” om det är utseendefixerade barn och ungdomar och vuxna vi vill ha. För ja, alla har bivit en produkt av det beteendet. En självhatande epidemi sprider sig och ingen kommer undan. Utseendehetsen har ju blivit så viktig att kvinnor svälter sig själva, lägger sin under kniven, sprutar in gifter under huden, skuldsätter sig själva och hatar sig själva. Det är så viktigt att barn i låg och mellanstadiet upplever sig själva tjocka och behöver tänka på vikten och vad de stoppar i sig. Så absurt och så skevt.

Komplimanger är förtryck och ett omfattande samhällsproblem.
”Men det är väl snällt att säga snälla saker till varandra?” och ”det är väl kul att få komplimanger?”
Svar: Ja. För stunden. Fast vad händer i det långa loppet? Vi lever i en kultur där kvinnor alltid objektifieras – i vardagen, på tv, i tidningarna, på internet, i reklam och annonser. Att hela tiden objektifieras leder ju till att vi tillslut objektifierar oss själva, vilket sin tur leder till att vi lär oss se oss själva utifrån, från betraktarens ögon snarare än våra egna. Det påverkar vår självbild negativt såklart.

Vi människor behöver bli sedda, inte recenserade.
Unga flickor lär sig att deras yttre är deras mest värdefulla egenskap, och ju större sexuell attraktionsförmåga desto högre status. Oattraktiva kvinnor avskys, hånas och ignoreras. Vi har lärt oss att känna oss värdefulla av ytliga komplimanger. Det bekräftar oss som människor och ger oss existensberättigande. Tänk att jag har kvinnliga vänner och bekanta som sagt att de hellre är snygga än smarta. De vinner mer på att kunna attrahera omvärlden än att investera i sina egna intressen. Därför vill jag uppmuntra alla att sluta kommentera andras utseende det första du gör när du träffar någon. Det talar nämligen om för dem att utseendet är viktigare än något annat.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *