Svar på tal

Män läser inte tjejbloggar och kommenterar inte tjejsaker på nätet i lika hög utsträckning som kvinnor för att det intresserar dom helt enkelt inte. Dom tittar på fotboll och dricker öl, läser börskurser eller spelar dataspel. (OBS! Något förenklat).

Sant. Jag anser dock att det är problematiskt. Flickor fostras till att bli mammor. Pojkar fostras inte till att bli pappor. Det i sin tur leder till att män är inte lika intresserade av frågor som rör relationer, familjen, barn eller föräldraskap för den delen. Det är vi kvinnor som tänker, analyserar, diskuterar och debatterar dessa frågor till dödsdagar. Med varandra (på samma sätt som du och jag gör nu, jag skriver ett inlägg om att det är problematiskt att män uteblir från diskussioner som rör jämställdhet och du försvarar dem med att det inte intresserar dem). Det är vi kvinnor som nöter, vänder och vrider på frågor och problem som rör relationen och familjen. För att vi har blivit fostrade att INTRESSERA oss för sånt. Männen, däremot, sitter med sina gapande små fågelmunnar och väntar på att vi ska kräkas ner en färdig analys med metod och lösning på problemet i deras små halsar. Och så får vi helt enkelt se om männen pallar göra något åt saken eller fortsätter med näven i chipspåsen och fotbollsmatchen på tvn. Kravlöst och enkelt för dem. ”Nej, att läsa tjejbloggar och kommentera tjejsaker, det lämnar jag över åt min fru, det är ju ändå henne problemet gäller. Hon kan ägna sin fritid åt vår relation så att jag får mer tid över åt mina riktiga intressen”.

Vi har exakt och jag menar verkligen exakt samma möjligheter som män att välja karriär och pengar framför barnmys. Jag har aldrig någonsin känt något hinder i min karriär bara för att jag är kvinna, ibland kan det faktiskt vara tvärtom. Det är modernt att befordra duktiga kvinnor som vill växa och de allra flesta företag tänker så.

Härligt att jag i form av mitt kön är modern och exotisk att anställa och befordra. Det finns dock avhandlingar som går emot det du säger, där man har studerat hur lönegapet mellan kvinnor och män förhåller sig över tid. De säger bland annat att i takt med att kvinnors rätt till utbildning har ökat (som därmed genererat kvalifikationer i form av arbetslivserfarenhet och utbildning) så har dessa kvalifikationer FÖRLORAT i betydelse i anställningar och belöningar. För att förenkla: När kvinnor kommer i kapp (och faktiskt går om män i de traditionella kvalifikationerna) så har andra, mer svårdefinierade faktorer fått större betydelse för lönesättningen än tidigare. Det spelar alltså ingen roll att kvinnan är likställd eller bättre kvalificerad på pappret än mannen. Det ligger i männens intresse att bevara sina privilegier (t.ex chefspostioner på arbetsmarknaden), alltså anställer/befodrar männen i större utsträckning från sin egen grupp än den andra. Spelreglerna på arbetsmarknaden förändras i samma takt som kvinnans position stärks i form av t.ex lagar om könsdiskriminering. Att du inte har råkat ut för det betyder inte att det inte existerar. Återigen, strukturer är viktigare sett till ALLA kvinnors chans till lika behandling än just din personliga erfarenhet.

Enligt min uppfattning så är vi genetiskt olika. Hur du än försöker uppfostra flickor till pojkar och vise versa så kommer alltid alltid män att vara mer våldsbenägna, bil & mutter/mekintersserade, fotbolls/hockeyintresserade än kvinnor. Det bara är så. Skulle vara väldigt kul om du orkade hålla i din blogg framöver och köra lite experiment på dina pojkar och försöka få dom att bli mer flickiga – tror inte att det går faktiskt. Har inte sett det hittills någonstans i alla fall. Många har prövat att uppfostra sina pojkar till flickor men – nej det faller alltid ut i att dom ändå blir män till slut.

Då är vi av olika uppfattning. Vad jag vet så spelar inte männen hockey/kör bil med kuken och kvinnor städar inte med fittan. Förutom våra UPPENBARA skillnader i form av biologi (kroppen) så är resten en social konstruktion. Jag är noga med att prata och definiera känslor mina söner känner, alltid. Jag bekräftar deras känslor (glada, arga, ledsna, rädda, sura, trötta, lyckliga osv) och pratar om hur man kan sätta ord på det man känner (istället för att t.ex slå, bita, kasta saker, dunka huvudet i golvet osv) för att det är enklare för oss andra att förstå då. Min stora son, på 2,5 år, hjälper till att städa undan sina leksaker på kvällen innan han går och lägger sig, han är med och handlar/lagar mat på eftermiddagarna och dukar undan sin tallrik från bordet. Han behöver säga tack och tack för maten, hälsa på personer som hälsar på honom i form av ett ”hej” eller vinka. Jag köper (ej färgen rosa eller klänning/kjol dock) hans kläder från tjejavdelningen hos traditionella butiker såsom H&M men föredrar kläder som inte är könsstereotypa från t.ex Minirodini. Mina söner växer upp med att det är självklart att städa/göra i ordning efter sig samt att behandla sina vänner med respekt. Om de blir traditionella män ändå? Ja, mycket möjligt. Det är ju trots allt FLER än jag som har inflytande på mina söner. Samhället i form av normer, strukturer, förväntningar och implicita regler för hur de ska vara och bete sig. Svårt att värja sig mot allt motstånd som finns för att försöka bli jämställda. Som medveten om strukturer och deras påverkan, jobbar man i motvind OCH uppförsbacke för att bli kvitt den ojämna maktbalansen mellan könen. Dina argument stjälper snarare än hjälper flickor och kvinnor, tänk på det.

Våldtäkt och mord?
Ja där står ju männen för i stort sett allt elände. Det jag tycker att du har lite fel i är att du säger att det riktas främst mot kvinnor. Självklart gör just våldtäkt det men saken är 100% tydlig att dom mördar och misshandlar sina medbröder mer än vad dom ger sig på kvinnor så där ser jag inte att det är ett kvinnohat. Snarare ett genetiskt fel hos det manliga släktet;-) Kanske har det att göra med stenåldern när dom behövde döda djur för att fixa mat, kanske annat, jag är ingen professor.

Ja, där står männen för i stort sett allt elände. Jag har aldrig sagt att deras våld riktas främst mot kvinnor. Är väl medveten om att män ger sig på andra män i betydligt större utsträckning än vad män ger sig på kvinnor. Vad jag dock har sagt är att det är väldigt få exempel där en KVINNA har riktat våld mot en man. Det sker inte. Det är män som slår/våldtar/mördar. Oftast andra män, men också kvinnor. Att det kommer från stenåldern kan hända, men jag tror att det är ett resultat av att pojkar har fått slåss istället för att prata sig fram till en lösning om en konflikt har uppstått. Pojkar har dessutom kommit undan med att slå flickor ”för att de egentligen är kära men inte vet hur de ska uttrycka sig”. Pojkar har helt enkelt inte fått lära sig att sätta ord på/hantera sina känslor och därför är våldet lätt att ta till även som vuxen man.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *