”Män våldtar ju inte med kuken”! Eh jo?

Tänk att det är så många kvinnor som reagerar på det jag skriver (var är alla män??), många hejar på och uppmuntrar att jag lyfter frågor som rör kvinnor och kvinnors rätt till rättigheter. Det gör mig glad. Men jag kan inte låta bli att förundras över att det är flera kvinnor som ger sin in i debatten och springer PATRIARKATETS ärenden utan att blinka. ”Inte alla män” ropar de förargat över att jag klumpar ihop män med män när jag har valt att lyfta ett problem ur ett könsperspektiv. Det är som att strukturer och analyser på gruppnivå inte existerar i deras värld. De kan inte förstå hur jag kan klumpa ihop ett manligt beteende eller attribut med män, för alla män gör/är inte det jag belyser som problematiskt just då. Snälla, lyft blicken från er egen lilla vagga och tänk i de stora banorna. Att springa patriarkatets ärende är precis vad männen vill, för det visar på att du är en lydig kvinna som finner dig i att vara underordnad och dessutom trivs med det. Män gillar kvinnor som höjer mannen. Männen slipper dessutom framstå som egoistiska svin när de lyckas få de förtryckta att framställa sina förtryckare som snälla och bra medmänniskor. ”Inte kritisera mannen, han gör så gott han kan och man våldtar ju faktiskt inte med kuken”. Eh jo. Män med kuk är strukturellt (!!!) sett ett hot för kvinnor idag. En okänd man är ett potentiellt hot för en kvinna och det är inte samma sak the other way around. Kvinnor är inget hot för män. Förstår ni skillnaden? Det finns inte en enda man som blir orolig av att möta en kvinna en kväll i Slottsskogen. Det är däremot betydligt fler kvinnor som är rädda för att möta en man på samma plats. Förstår ni skillnaden? Jag är inte ute efter att kritisera just DIN man eller bror eller pappa eller son. Däremot tillhör de GRUPPEN som utgör ett hot för den gruppen jag, min syster, bästa vän och mamma tillhör. Det är inte att leva på lika villkor… När ska det här gå in? Män vill inte att det här ska gå in, för det betyder att de aktivt upprätthåller detta och ingen vill ju stå ansvarig för ett förtryck, så de ropar gladeligen ”inte alla män” och ”jag är man och är inte alls så som du beskriver nu” och ”jag har en kuk men våldtar inte” och blablabla. Kvinnor som försvarar patriarkatet utan att blinka förstår inte sitt eget bästa. Eller så är det precis vad de gör? Det är nämligen skamligt att som kvinna sticka utanför den snäva ramen (som kvinnor får höra/röra sig inom) och rikta uppmärksamheten på KVINNAN och FÖRTRYCKET av henne. Hon straffas när hon gör det, anses vara jobbig och krånglig och krävande och tråkig och oskön och bitter och otacksam och ja, allt möjligt. Finns inga andra egenskaper som är mindre tilltalande. Och vem vill vara oattraktiv? Hela patriarkatet bygger på att få mannen att bli attraherad. Kvinnans självkänsla och självuppfattning ligger i mannens händer och vad han anser om henne är det som räknas. 

Skärmavbild 2017-05-16 kl. 22.03.29

Fotocred: fannyarsinoe <—– Instagram

2 kommentarer

 1. Jeanette

  Hej Josefin,

  Tack för en bra blogg. Vi tycker olika i vissa saker och det tycker jag är intressant och kul. Jag är inte här för att kritisera dig men kan inte hålla fingrarna i styr då jag har andra erfarenheter och intryck än du har. Så väljer att svara idag igen:-)

  – Var är alla män?
  Män läser inte tjejbloggar och kommenterar inte tjejsaker på nätet i lika hög utsträckning som kvinnor för att det intresserar dom helt enkelt inte. Dom tittar på fotboll och dricker öl, läser börskurser eller spelar dataspel. (OBS! Något förenklat).

  – Strukturer och patriarkat?
  Det skapar vi kvinnor själva om vi väljer den vägen. Vi har exakt och jag menar verkligen exakt samma möjligheter som män att välja karriär och pengar framför barnmys. Jag har aldrig någonsin känt något hinder i min karriär bara för att jag är kvinna, ibland kan det faktiskt vara tvärtom. Det är modernt att befordra duktiga kvinnor som vill växa och de allra flesta företag tänker så.

  – Varför är det så här – att det är skillnad på män och kvinnor?
  Enligt min uppfattning så är vi genetiskt olika. Hur du än försöker uppfostra flickor till pojkar och vise versa så kommer alltid alltid män att vara mer våldsbenägna, bil & mutter/mekintersserade, fotbolls/hockeyintresserade än kvinnor. Det bara är så. Skulle vara väldigt kul om du orkade hålla i din blogg framöver och köra lite experiment på dina pojkar och försöka få dom att bli mer flickiga – tror inte att det går faktiskt. Har inte sett det hittills någonstans i alla fall. Många har prövat att uppfostra sina pojkar till flickor men – nej det faller alltid ut i att dom ändå blir män till slut.

  – Våldtäkt och mord?
  Ja där står ju männen för i stort sett allt elände. Det jag tycker att du har lite fel i är att du säger att det riktas främst mot kvinnor. Självklart gör just våldtäkt det men saken är 100% tydlig att dom mördar och misshandlar sina medbröder mer än vad dom ger sig på kvinnor så där ser jag inte att det är ett kvinnohat. Snarare ett genetiskt fel hos det manliga släktet;-) Kanske har det att göra med stenåldern när dom behövde döda djur för att fixa mat, kanske annat, jag är ingen professor.

  – Kvinnans attraktivitet?
  Håller inte med där heller. Många män gillar drivande kvinnor som ifrågasätter och styr och ställer. (I alla fall gör min det). Att vara snäll och behaga mannen är lite förlegat kan jag tycka. Känner man att man är i ett sådant förhållande och inte gillar det så är man fri att lämna.

  Ha en god kväll och allt gott!

  1. Intressanta tankar. Jag återkommer med ett längre svar ikväll i form av ett inlägg på bloggen. Kul att du delar med dig av vad tycker, blir roligare att blogga då.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *